”Yhdessä” on sana, joka Kerstin mielestä kuvaa parhaiten Sitowiseä työpaikkana. Kuvassa Kerstin kanssa Nina Teittinen Kaupunkitekniikka-osastolta.

Loikan lähempänä unelmauraa

1.10.2018

”Musta tulee isona diplomi-insinööri!” tapasi Kersti Reittu hihkua vanhemmilleen jo päiväkoti-ikäisenä. Toisin kuin monilla muilla, haaveammatti ei vuosien saatossa vaihtunut, vaan jatkoi vahvistumistaan. Enää kyseessä ei ole pelkkä haave, vaan parhaillaan toteen käyvä ura rakennetun ympäristön asiantuntijana. Alan opinnot Aalto -yliopistossa ja osallistuminen Sitowisen NextGen -harjoitteluohjelmaan ovat isoja virstanpylväitä Kerstin matkalla kohti tavoitteita.

Rakennetun ympäristön asiantuntijat pyrkivät toimillaan toteuttamaan parempaa tulevaisuuden kaupunkiympäristöä sekä edistämään kestävää kehitystä. Kerstin kohdalla kiinnostuksen alaa kohtaan voidaan sanoa tulevan syvältä sisimmästä. 

”Kävellessäni ulkona eri alueilla olen lapsesta asti kiinnittänyt poikkeuksellisen paljon huomiota ympärilläni olevaan maisemaan ja rakennuksiin. Koen vahvasti, että taipumukseni tälle alalle on hyvin luontainen, ja se ilmenee esimerkiksi vahvana suuntavaistonani sekä tavassani hahmottaa alueita.”
Kersti Reittu

NextGen on opiskelijalle mahdollisuus haastaa itseään

Luontainen kiinnostus kaupunkialueisiin ajoi Kerstin opiskelemaan alaa sekä hakemaan NextGen - ohjelmaan. Kuluneen kesän aikana Kersti on Sitowisen harjoittelijana vihdoin päässyt toteuttamaan kaupunkisuunnitteluun kohdistuvaa intohimoaan tosielämän tilanteissa. 

”Rehellisesti sanottuna minulle tuli vähän yllätyksenä, miten laajasti olen päässyt tekemään täällä ihan oikeita töitä. Hyvin pian harjoitteluni käynnistyttyä pääsin esimerkiksi suunnittelemaan erästä helsinkiläistä jalkakäytävää. Ottaen huomioon, että minulla ei ole aiempaa suunnittelutyökokemusta, oli kyseinen projekti minulle iso juttu ja tärkeä kehitysaskel.” 

Vaikka harjoittelijalle annetun vastuun määrä oli Kerstille pienoinen yllätys, on itsensä
haastaminen ollut hänelle kauan odotettu ja positiivinen asia. Kerstin mielestä asiantuntijauran alkuvaiheessa itsensä likoon laittaminen ja mukavuusalueelta ulos hyppääminen ovat ehdottomia edellytyksiä ammattilaiseksi kasvamisessa. 

Päivittäistä työtä on Kerstin kohdalla rikastuttanut myös se, että hänellä on ollut useampi
tukihenkilö sekä perehdyttäjä. Tämä on avannut vaihtoehtoisia näkökulmia kaupunkisuunnittelun maailmaan. 

”Koska useampi asiantuntija on opettanut minua, olen pystynyt imemään itseeni useita eri tyylejä ja ymmärtänyt, että erinomaiseen lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla.”

Taskussa jatkosopimus ja edessä loistava rakennetun ympäristön tulevaisuus

Ennen harjoittelun alkamista Kerstin tavoitteena oli päästä vaikuttamaan ensimmäistä kertaa järjestettävän NextGen -ohjelman kehittämiseen. Toive on käynyt toteen Sitowisen
henkilöstöhallinnon kanssa käydyn avoimen keskustelun kautta. Harjoittelijoilta on ohjelman edetessä kysytty mikä ohjelmassa on onnistunut hyvin ja toisaalta mitä voisi vielä kehittää. Opiskelijoiden kullanarvoiset ideat otetaan huomioon suunniteltaessa vuoden 2019 NextGen -ohjelmaa. 

Kersti pitää harjoittelunsa aikana omassa osaamisessaan tapahtunutta kehityskaarta huimana. Käytännön työstä saatu anti näkyy konkreettisimmin Aalto -yliopiston syyslukukauden startattua.  

”Kun nyt aloitan uuden kurssin, pystyn ihan eri tavalla yhdistämään sen sisällön käytäntöön.  On jotenkin paljon helpompi ottaa uutta tietoa vastaan ja asiat myös jäävät paremmin mieleeni. Juuri naurettiin toisen NextGen -harjoittelijan kanssa miten erilaisilla silmillä sitä katselee nykyään ympäristöä. Enää ei pysty olemaan ajattelematta miksi vaikka vedet kallistuvat jossakin paikassa tietyllä tavalla.”

Pikkutytöstä asti Kerstin mielessä kytenyt unelma kaupunkitekniikan diplomi-insinöörin ammatista on NextGenin myötä entisestään voimistunut. Vaikka harjoittelu on Kerstin osalta jo taaksejäänyttä elämää, ura Sitowisellä jatkuu. Opintojen alettua jatkaa Kersti osa-aikaisena suunnittelijaharjoittelijana jo tutuksi tulleessa työporukassa. Edessä siintää mielenkiintoinen tulevaisuus osana kaupunkisuunnittelun edelläkävijöiden joukkoa.   

”Parasta Sitowisellä on se, että pääsee ajattelemaan itse ja ottamaan aidosti vastuuta. Aionkin suositella NextGen -harjoitteluohjelmaa opiskelijoille, jotka hakevat haasteita ja mielenkiintoisia työtehtäviä omalta alaltaan. ”