”Yhtenäinen” on Janin päällimmäinen mielikuva Sitowisestä.

Harjoittelija sairaalatekniikan syövereissä

1.10.2018

Jani Haapasen työharjoittelu Sitowisellä keskittyi vaativien sairaalakohteiden ja
lääketeollisuuden LVI -suunnitteluun, mikä on nuoren miehen tulevaa uraa ajatellen kuin ”laittaisi rahaa pankkiin”.  Saatuaan harjoittelunsa kunnialla päätökseen on kunnianhimoinen Jani jo ehtinyt asettaa itselleen seuraavat uratavoitteet.

Korkeakouluharjoitteluun jo ensimmäisen lukuvuoden jälkeen

Espoolainen Jani Haapanen oli suorittamassa varusmiespalvelustaan, kun armeijakaveri kertoi hänelle mielekkäästä LVI -suunnittelijan työstään suomalaisomisteissa yrityksessä nimeltään Sitowise. Positiivinen mielikuva ripeään tahtiin kehittyvästä organisaatiosta jäi Metropoliassa Talotekniikkaa opiskelevan Janin mieleen ja sai hänet lähettämään Sitowiselle avoimen työhakemuksen. Ei mennyt kauaakaan, kunnes Janin puhelin soi ja mies löysi itsensä osallistumasta Sitowisen ensimmäiseen NextGen -harjoittelijaohjelmaan. 

Aloittaessaan harjoittelijana Sitowisen Talotekniikan osastolla oli Jani Haapasella takanaan vasta vuosi ammattikorkeakoulun insinööriopintoja. Ala ei kuitenkaan ollut Janille uusi, sillä hän on pohjakoulutukseltaan putkiasentaja ja omaa aiempaa työkokemusta 
LVI -asennuspuolelta. Käytännön kokemus luo Janille realistisen sekä kattavan näkemyksen kohteiden talotekniikasta, mitä myös työnantaja arvostaa. 

Ensimmäisen oman piirustuksen signeeraus oli juhlallinen hetki

Sitowisellä on pitkä historia Suomen sairaaloiden LVI- ja sähkösuunnittelusta. Enemmistö Janin osaston projekteista koostuukin terveydenhuollon rakennuksista, jotka asettavat suunnittelutyölle suuren joukon esimerkiksi ilmanvaihtoon ja suodattamiseen liittyviä erityisvaatimuksia. Asiantuntijauransa aloittaminen vaativista sairaalakohteista on toiminut Janille ”hyppynä suoraan syvään päähän”, jonka jälkeen tavanomaisemman talokohteen suunnittelu tuntuu jo helpommalta.  Suomi tulee tarvitsemaan sairaalaosaajia myös tulevina vuosina, mikä tekee Janin itselleen kerryttämästä kokemuksesta kullanarvoista.  

Harjoittelunsa aikana Jani on päässyt suunnittelemaan muun muassa erään lääkevaraston LVI-tekniikan vanhemman suunnittelijan ohjaamana. Nuori mies on ollut myös aktiivisesti mukana erilaisissa yhteistyöpalavereissa ja päässyt vierailemaan työmailla, mikä on tuonut päiviin mukavaa vaihtelua. Myös talotekniikan osaston työmetodit ja -rytmi ovat olleet Janille mieluisia.

”Kukaan ei hengitä täällä niskaani, vaan saan aina keskittyä suunnittelemaan itsenäisesti. Kun olen saanut suunnittelussa yhden vaiheen valmiiksi, käyn sen jonkun asiantuntijan kanssa kattavasti läpi. Tällä tyylillä opin itse tekemisen kautta ilman, että pitäisi pelätä virheitä.”
Jani Haapanen

Alan tavan mukaan kuuluu kaikkiin asiakkaalle lähetettäviin piirustuksiin sisällyttää suunnittelijan puumerkki. Jani Haapalalle nyt jo rutiiniksi muodostunut toimenpide onnistui ensimmäisellä kerrallaan sykähdyttämään.

”Ensimmäiseen laatimaani piirustukseen oman nimen laittaminen oli minulle juhlallinen hetki. Siinä hetkessä näin konkreettisesti oman kädenjälkeni ja tunsin suurta ylpeyttä omasta aikaansaannoksestani.”
Jani

”Ei löydy sellaista pärstää, jota yrittäisin vältellä ”

Janin työpiste sijaitsee Espoon Leppävaarassa Säterinportin moderneissa toimitiloissa. Alue on miehelle varsin tuttua seutua, sillä työskentelyn lisäksi hän sekä asuu että opiskelee Leppävaarassa. Työmatka taittuu apostolin kyydillä varttitunnissa.  

Sitowisen Leppävaaran toimitiloista löytyy uudenaikainen mukavuusalue, josta Jani on kesän aikana ehtinyt ottamaan täyden ilon irti. 

”Nämä meidän tilat ovat ihan mielettömät. Olen käynyt joka päivä mukavuusalueella pelaamassa biljardia sekä nostamassa rautaa. Henkilöstöravintolamme Dylanin ruoka on vähän liiankin hyvää, mutta onneksi salilla käynti tuo tähän sopivaa vastapainoa. ”

Myös tapa, jolla Sitowisellä kohdellaan harjoittelijoita, on tehnyt Janiin suureen vaikutuksen. 

”Heti ensimmäisenä työpäivänä tuli sellainen fiilis, että minua oli odotettu tänne. Kaikki vermeet odottivat valmiina työpisteelläni ja tuntui siltä, että aloitukseeni todella panostettiin. Meidän porukasta löytyy sekä vanhempaa että nuorempaa suunnittelijaa, minkä kautta olen saanut ammennettua erilaisia näkökulmia. Kaikki ovat mukavia eikä täällä ole sellaista pärstää, jota yrittäisin vältellä. "

Kehittyvä talotekniikka vetää puoleensa

Kysyttäessä miehen tulevaisuuden suunnitelmista kertoo Jani Haapanen Talotekniikan olevan hänelle selkeästi ”se juttu”. Varsinaisen harjoittelujakson päätyttyä mies jatkaa LVI -osastolla osa-aikaisena työntekijänä mielenkiintoisten sairaalaprojektien parissa. 

Janin seuraava tavoite on päästä jossakin vaiheessa uraansa työskentelemään Projektipäällikön tehtävissä. Kiinnostus alaa kohtaan kumpuaa sen tulevaisuuden näkymistä sekä ripeästä kehitystahdista, joka sopii vauhdikkaan Janin menoon.  

”Talotekniikasta mielenkiintoisen tekee alan parhaillaan läpikäymä valtava murros. Säännökset muuttuvat ja rakennuksia sekä rakennetaan että korjataan jatkuvalla tahdilla. Suomeen tullaan myös rakentamaan lähitulevaisuudessa suuri määrä korkeita rakennuksia, mikä tuo oman mausteensa peliin.”