”Moderni” vastaa Toni Lahtinen kysyttäessä millä yhdellä sanalla hän kuvailisi Sitowiseä.  Kuvassa Tonin kanssa osastopäällikkö Marko Tulamo Talotekniikasta.

Energiatekniikan Fast Track

1.10.2018

Toukokuusta alkaen Sitowisen NextGen -harjottelijana Talotekniikan osastolla työskennellyt Toni Lahtinen on tyytyväinen mies. Energiatekniikan maisterivaihetta Aalto -yliopistossa suorittava Toni on päässyt harjoittelun kautta kiinni unelmatyöhönsä ja soveltamaan koulussa oppimaansa tositoimiin. Harjoitteluohjelma keskittyy tukemaan opiskelijoiden kasvua rakennetun ympäristön edelläkävijöiksi, ja hakijoilta ei vaadita aiempaa alan työkokemusta. Sitowise oli myös Tonille ensimmäinen energiatekniikan työpaikka.

”Tavoitteenani oli nähdä pitkän opiskelurupeaman jälkeen millaista tämä työ todellisuudessa oikein on.  NextGen tarjosi minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden asiantuntijuuteni kehittämiseen ja suureen yritykseen integroitumiseen ns. fast-track metodilla.”  

Kehitystehtäviä ensimmäisessä oman alan työpaikassa

Työharjoittelu saattaa herättää monessa mielikuvia pitkäveteisistä päivistä intranettiä lueskellen ja excel-taulukoita päivitellen. Tonin kohdalla totuus oli toisenlainen, sillä hänet laitettiin jo ensimmäisenä päivänä tekemään asiakasprojektiin liittyviä energiaselvityksiä sekä mallintamista. 

”Minut yllätti se, että pääsin suoraan kiinni asiantuntijatöihin. Aloitettuani kesällä täysipäiväisenä, homma lähti entistäkin korkeampaan lentoon. Olen omaksi yllätyksekseni päässyt tekemään kehityshommia, mikä on uskomatonta, kun kyseessä on kuitenkin ensimmäinen työpaikkani alalta ja töitä takana vasta pari kuukautta. Tuntuu siltä, että minuun todella luotetaan täällä.”
Toni Lahtinen

Toni kokee olevansa harjoittelijana samanarvoinen osa työyhteisöä kuin muutkin asiantuntijat. Harjoittelijalta ei kuitenkaan ole vaadittu liikoja, vaan Tonilla on ollut matkassaan kaksi ohjaajaa päivittäisen työn tukena. 

”Olen välillä jopa ihmetellyt, miten työkaverit ovat olleet aina valmiita opastamaan minua omien töidensä lomassa. Tuntuu, että Sitowisellä halutaan oikeasti pitää lupaavat tekijät talossa ja perehdyttää heidät syvälle alan saloihin.  Se mitä sovimme työni sisällöstä sopimustani kirjoitettaessa, on pitänyt paikkansa ja sekä työkuvan että vastuun
osalta jopa ylittynyt.” 

Vähemmän matematiikkaa ja enemmän ihmisten välistä yhteistyötä

Kysyttäessä alaa jo useamman vuoden opiskelleelta Tonilta mikä asiantuntijaorganisaatiossa työskentelyssä on ollut yllättävää, painottaa hän suunnittelutyön asiakaskeskeisyyttä.

”Käytännön työ on kouluun verrattuna vähän vähemmän matematiikkaa ja vähän enemmän ihmisten kanssa työskentelyä. Sitowisellä olen huomannut, että myös
suunnittelijan täytyy jatkuvasti huomioida tilaajan tarpeet. Töissä asiat eivät muutenkaan mene aina kuten paperilla verrattuna kouluun, jossa annetaan tehtävä, joka tulee ratkaista täydellisesti. Täällä olen päässyt jatkuvasti käyttämään omaa päätöksentekokykyäni ja selvittelemään asioita eri yhteistyökumppaneiden kanssa.”  

Toni arvostaa sitä, että työpaikalla on suhtauduttu opiskeluun joustavasti ja aikatauluihin on pystynyt vaikuttamaan itse. Töissä ei ole oletettu, että sähköposteja pitäisi selailla kouluajalla, vaan myös opintoihin on pystynyt keskittymään niiden vaatimalla panoksella. Maisteriopintojen syyslukukauden startattua Toni jatkaa energiatekniikan tutussa tiimissä osa-aikaisena työntekijänä opiskelujensa ohella. Sekä työnantajan että Tonin tavoitteissa siintää myös diplomityön tekeminen Sitowiselle.

Toni tarttui mahdollisuuteen, josta aikoo pitää kiinni

NextGen -harjoitteluohjelma on polkaissut Tonin kohdalla käyntiin varsinaisen energiatekniikan urakiidon.  

”Minulle on annettu loistava mahdollisuus, jonka avulla olen ottanut omalla uraporullani aimoharppauksen vain muutaman kuukauden aikana. Olen saanut tänne tukevan jalansijan ja päässyt kiinni työuraani asiantuntijana.” 

Toni suositteleekin NextGen -harjoitteluohjelmaa ennen kaikkea opiskelijoille, jotka etsivät urallaan näytönpaikkaa ja mahdollisuutta näyttää omat kykynsä tosi tilanteessa. 

”Sitowise on iso ja merkittävä firma, joka menee kokoajan eteenpäin. Tänne haluan jäädä.”